Endrede regler for tap på fordring

Som vi redegjorde for i SelandNytt nr. 4 for 2011, vedtok regjeringen i statsbudsjettet for 2012 nye regler som innebærer at tap på fordring til nærstående selskap skal avskjæres med virkning fra og med 6. oktober 2011.

No items found.
14/3/12

Som vi redegjorde for i SelandNytt nr. 4 for 2011, vedtok regjeringen i statsbudsjettet for 2012 nye regler som innebærer at tap på fordring til nærstående selskap skal avskjæres med virkning fra og med 6. oktober 2011. I den forbindelse ble det sendt ut forslag til forskriftsbestemmelser om det nærmere innholdet av regelendringen. Forskriften ble vedtatt den 8. mars 2012, og innebærer enkelte endringer i forhold til det forslaget som ble sendt på høring.

Utgangspunktet etter lovendringen er at selskaper som er omfattet av fritaksmetoden ikke innrømmes fradrag for tap på utestående fordring i virksomhet som knytter seg til nærstående selskaper. Forskriften innebærer blant annet at avskjæringsregelen skal gjelde både aksjeselskaper mv. og deltakerlignede kreditorselskaper som har en eierandel på 90 prosent eller mer av aksjene eller andelene i skyldnerselskapet, og at dette også skal gjelde ved indirekte eie hvor kravet til eierandel er oppfylt på hvert ledd i eierkjeden.

Dersom både kreditorselskapet og skyldnerselskapet er eiet med 90 prosent eller mer av samme selskap, anses også disse selskapene som nærstående etter forskriften. I tillegg anses kreditorselskapet og skyldnerselskapet som nærstående når kreditorselskapet sammen med et nærstående selskap eier 90 prosent eller mer av aksjene eller andelene i skyldnerselskapet. Dersom skyldnerselskapet eier 90 prosent eller mer i kreditorselskapet, regnes likevel ikke selskapene som nærstående etter forskriften.

I høringsutkastet var det foreslått at avskjæring skulle foretas dersom eierkravet har vært oppfylt på et hvilket som helst tidspunkt fra fordringen oppstår til fordringstapet realiseres. I den vedtatte forskriften er dette modifisert noe, slik at selskapene likevel ikke skal anses som nærstående dersom eierkravet på 90 prosent eller mer ligger lenger tilbake enn 1. januar i det fjerde året forut for realisasjon av fordringen.

Den vedtatte forskriften innbærer videre at avskjæringsregelen avgrenses mot tap på kundefordringer, tap på fordringer som representerer tidligere skattlagt inntekt hos kreditorselskapet og tap på fusjons- og fisjonsfordringer. Videre avskjæres heller ikke bankers og finansieringsforetaks tap på fordringer, dersom fordringene er en del av kreditors ordinære utlånsvirksomhet.

Stian Wessel

Partner - advokat

sw@selandorwall.no

Trenger du en advokat med høy kompetanse og en personlig tilnærming?

Kontakt oss

Do you need a lawyer with high expertise and a personal approach? 

Contact us