Jul hos familien Juuhl

Julie Juuhl har vokst opp som eneste datter av et velstående og meget julekjært ektepar.

No items found.
7/12/11

Julie Juuhl har vokst opp som eneste datter av et velstående og meget julekjært ektepar. Ettersom Julie nå har flyttet hjemmefra, er årets høydepunkt for foreldrene når Julie kommer hjem til jul og den lille familien samles i barndomshjemmet til tradisjonsrik julefeiring.

I år har imidlertid Julie andre planer. Hun og en venninne har planlagt å reise jorden rundt på 80 dager og avreisen er lille julaften. Når Julie forteller foreldrene om reiseplanene blir de forferdelig skuffet. Moren tyr til tårene mens faren på sin side blir rasende og sier han vil gjøre henne arveløs dersom hun ikke feirer julen hjemme, tradisjonen tro.

Julie blir lei seg og frustrert og selv om hun ikke ønsker å skuffe foreldrene sine så har hun lyst til å gjennomføre den planlagte reisen. Julie elsker også julen på lik linje med foreldrene, men reisen jorden rundt er en unik mulighet og ett år uten julefeiring hjemme skal hun nok klare. Hun vil imidlertid avklare ett spørsmål før hun pakker kofferten; kan faren gjøre henne arveløs?

Svaret er nei. Julie er livsarving og faren kan ikke frata henne den delen av arven som kalles pliktdelen. Pliktdelen er i utgangspunktet to tredjedeler av formuen til arvelater og regelen fremgår av arvelovens § 29. Det følger imidlertid en begrensning av pliktdelen som medfører at pliktdelsarven aldri er større enn 1 million kroner til hver livsarving. Det betyr at faren til Julie kan begrense hennes arv til 1 million kroner, men ikke gjøre henne fullstendig arveløs.

Hvorvidt Julie Juuhl reiser jorden rundt eller feirer jul i barndomshjemmet, gjenstår å se. Uansett får vi håpe Julie ikke baserer avgjørelsen på pliktdelsarvens størrelse!

helle.paulshus@seland-law.no

Trenger du en advokat med høy kompetanse og en personlig tilnærming?

Kontakt oss

Do you need a lawyer with high expertise and a personal approach? 

Contact us