
Ny forskrift om innsyn i aksjeeierboken og aksjeeierregisteret
1. februar 2025 trådte en ny forskrift som regulerer innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvalterregistrerte aksjer i kraft. Forskriften klargjør selskapenes plikt til å gjøre aksjeeierboken og aksjeeierregisteret tilgjengelig for offentligheten, samt gir rett til innsyn i eierskapet til forvalterregistrerte aksjer i henhold til allmennaksjeloven.
Hovedformål
Formålet med forskriften er å sikre større åpenhet og transparens om eierskapet til norske aksje- og allmennaksjeselskaper, og å imøtekomme behovet for mer effektiv tilgang til informasjon om aksjeeierskap, samtidig som den ivaretar kravene til datasikkerhet og personvern.
Hovedpunkter i Forskriften
1. Innsyn i Aksjeeierbok og Aksjeeierregister:
Alle norske aksjeselskaper er forpliktet til å føre en løpende oversikt over sine aksjeeiere og hvor mange aksjer disse eier. Vanlige aksjeselskaper kan selv påta seg oppgaven med å føre en fysisk eller digital “aksjeeierbok”, eller alternativt - slik allmennaksjeselskaper er pålagt - å overlate dette til en verdipapirsentral hvor selskapets aksjeeierbok erstattes av et “aksjeeierregister”.
Enhver kan kreve å få innsyn i aksjeeierboken / aksjeeierregisteret. Selskapene skal gi innsyn primært per e-post. Videre kan selskapene være forpliktet til å dele opplysningene via andre kanaler enn e-post, som fysisk kopi, for å imøtekomme forespørsler.
Selskaper registrert i Euronext Securities Oslo (VPS) kan gi innsyn gjennom den søkbare offentlige aksjeeierportalen (Offentlig Aksjeeierportal | euronext.com). For å logge inn må man benytte BankID, og personer som ikke har dette kan kontakte VPS for å opprette en bruker.
2. Utenlandske aksjonærer:
Fra 1. februar 2025 har enhver også rett til å be om innsyn i eierskapet til utenlandske aksjonærer som eier forvalterregistrerte aksjer (f.eks. ved bruk av fond eller andre administrerte ordninger), jf. allmennaksjeloven § 4-5. Selskapene må kontakte forvaltere for å få informasjon om de reelle eierne, som deretter skal deles med den som har bedt om innsyn. Bakgrunnen for egne regler, som avviker fra reglene om aksjeeierboken og aksjeeierregisteret, er at selskapene ikke nødvendigvis har opplysningene om den reelle eier tilgjengelige, slik at innhenting av informasjon om reelle eiere kan medføre økonomiske og administrative kostnader for selskapet. Slik innhenting kan derfor ikke kreves kostnadsfritt, hvor selskapet kan kreve hel eller delvis forskuddsbetaling, dog underlagt en varslingsplikt for det tilfellet at kostnadene vil overstige 30 000 kr.
3. Periodisk Offentliggjøring:
Selskaper med forvalterregistrerte aksjer må årlig offentliggjøre en oversikt over aksjeeierne, deres bostedsland og antall aksjer de eier. Oversikten skal være tilgjengelig kostnadsfritt senest seks uker før generalforsamlingen, og den kan gjøres tilgjengelig ved at selskapet publiserer informasjon på sin nettside om hvordan oversikten kan bestilles.
4. Faktiske og praktiske konsekvenser
Det har vært et behov for utbedring av regelverket knyttet til innsyn i og oversikt over aksjeeierskap i norske selskaper. Ved den nye forskriften sikres en utstrakt og transparent informasjonsdeling, samtidig som den balanserer behovet for åpenhet med kravene til personvern og datasikkerhet, og setter klare rammer for både offentlige og private aktørers tilgang til aksjeeierinformasjon.
De praktiske konsekvenser for de impliserte parter kan kort oppsummeres som følger:
For selskaper: økte administrative krav og nødvendige investeringer i digital infrastruktur for å sikre korrekt og sikker registrering av aksjeeierskap.
For aksjonærer og investorer: Bedre mulighet til å overvåke eierstrukturen, noe som kan bidra til økt tillit som et resultat av bedre innsikt i selskapets organisering.
For myndigheter: Et mer robust system for tilsyn og kontroll, noe som kan bidra til å forhindre økonomisk kriminalitet og sikre en åpen og rettferdig forvaltning av aksjeeierskap.