NYTT LOVFORSLAG OM ARBEIDSMILJØLOVEN § 4-3

Dato-ikon
6/5/25

Regjeringen har lagt frem en proposisjon med forslag til endring i arbeidsmiljøloven § 4-3, som regulerer kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet. Målet er å styrke og tydeliggjøre virksomhetenes ansvar for å sikre et fullt forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø, og samtidig gi bedre veiledning for hvordan dette skal oppnås i praksis.

Økt oppmerksomhet rundt psykososialt arbeidsmiljø

I både Norge og flere europeiske land har det de siste årene vært økende oppmerksomhet rundt betydningen av et godt psykososialt arbeidsmiljø. Til tross for dette viser undersøkelser at mange arbeidstakere fremdeles opplever utfordrende arbeidsforhold preget av tidspress, uklarhet rundt forventninger, høye emosjonelle krav og andre belastninger. I enkelte bransjer er også vold, trusler og trakassering fortsatt alvorlige problemer.

Ifølge EUs arbeidskraftundersøkelse (EU-LFS) fra 2020 er tidspress og høy arbeidsmengde de vanligste psykososiale risikofaktorene i EU, rapportert av 20 prosent av arbeidstakerne. I en nyere undersøkelse fra EU-OSHA (den såkalte OSH Pulse-undersøkelsen fra 2022) oppga hele 46 prosent av de spurte at de opplevde alvorlig tidspress eller overbelastning på jobb.

Dagens regelverk

Gjeldende § 4-3 i arbeidsmiljøloven setter enkelte krav til det psykososiale arbeidsmiljøet. Første ledd slår fast at arbeidet skal tilrettelegges slik at arbeidstakerens integritet og verdighet ivaretas. Andre ledd skal sikre kontakt og kommunikasjon mellom arbeidstakere. Tredje ledd forbyr trakassering og annen utilbørlig atferd. Av fjerde ledd fremgår det at arbeidsgiver plikter å beskytte arbeidstakere mot vold, trusler og uheldige belastninger i kontakt med andre.

Hva går endringsforslaget ut på?

Departementet foreslår å innføre et nytt første ledd i § 4-3 med følgende ordlyd:

«Arbeidet skal organiseres, planlegges og gjennomføres slik at det psykososiale arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, sikkerhet og velferd.»

Hensikten er å gi bestemmelsen en mer helhetlig og prinsipiell karakter, slik at den favner alle relevante psykososiale faktorer. Dette vil gjøre § 4-3 mer parallell med § 4-4, som stiller krav til det fysiske arbeidsmiljøet.

Ulike syn på forslaget

Forslaget har fått støtte fra arbeidstakersiden, som mener det vil bidra til økt bevissthet og ansvarlighet i arbeidet med psykososiale forhold. Arbeidsgiversiden har på sin side uttrykt bekymring for at endringen vil innebære en skjerping av lovens krav, og at det kan føre til et uheldig skifte av fokus fra organisatoriske forhold til individuelle hensyn.

Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner følger utviklingen nøye, og vil holde våre klienter oppdatert om den videre behandlingen av forslaget – og hvorvidt det til slutt blir vedtatt og trer i kraft.

Skrevet av